Daarom kun je van wijn drinken hoofdpijn krijgen

Getty Images

Maar ja, zo’n glas wijn is wel heel verleidelijk. Een prima wijntje bovendien, zeker geen goedkope fles. Dus: hoe komt u de volgende ochtend dan toch aan die knallende hoofdpijn?

Als er maar geen sulfieten in die wijn zitten, dan is er niets aan de hand. Zeggen ze. Helaas: wel of geen sulfieten, voor hoofdpijn maakt het weinig uit. Hoofdpijn van wijn betekent simpelweg dat u te veel heeft gedronken.

Waar komt die hoofdpijn vandaan?

De hoofdpijn is een gevolg van te veel alcohol en te veel suikers. Het lichaam heeft veel vocht nodig om die stoffen af te breken. Dat vocht wordt onder meer aan het hoofd onttrokken. Gevolg: de welbekende katerige hoofdpijn. Aan de universiteit van Leuven is onderzoek gedaan naar de stoffen die de hoofdpijn veroorzaken. En daaruit blijkt dat een aantal stoffen meer invloed hebben dan andere, vertelde toxicoloog Jan Tytgat aan het AD.

Sulfietvrije wijn bestaat niet

Verrassend is dat sulfieten niet de grote boosdoener zijn. Sulfieten –vooral terug te vinden in de wat zoetere witte wijnen en ook in sommige bewerkte voedingsmiddelen – veroorzaken vaker reacties als hoesten en niezen. En sulfietvrije wijnen? Die bestaan volgens Tytgat al sowieso niet: “In het sap van de druif zitten nu eenmaal sulfaten en mineralen, die door bacteriën worden omgevormd tot sulfieten. Wel zullen er in bepaalde wijnen minder sulfieten zitten omdat er minder of geen aan zijn toegevoegd. Het exacte gehalte staat nooit op het etiket.” Weet u dat ook weer.

Histamine en tyramine

Welke stoffen zijn dan wel verantwoordelijk voor die akelige hoofdpijn? Welnu, stelt Tytgat, dat zouden zomaar eens histamine en tyramine kunnen zijn. Dit zijn de afbraakproducten die ontstaan bij de fermentatie. In rode wijn zitten meer van deze stoffen dan in witte wijn. Daarnaast wordt de hoeveelheid bepaald door de druivensoort en zelfs de regio waar de druif is verbouwd, schijnt een rol te spelen. En volgens Frederick Freitag, die hier al zo’n tien jaar onderzoek naar doet, is zelfs het hout waarin de wijn rijpt, van invloed. Het zal u vast niet verbazen dat de effecten van deze stoffen ook nog eens per persoon verschillen.

Dus…?

Als u snel last heeft van hoofdpijn door wijn, kunt u de flessen rood, de flessen zoet en de wijnen met een hoog alcoholpercentage beter laten staan. Wat ook kan: een antihistaminemiddel slikken. Of toch die zogenaamde sulfietvrije wijn eens proberen. Of… de wijn helemaal laten staan, dat kan natuurlijk ook!

Bron: AD.nl

Auteur